banier
lijntje lijntje

Mijten en teken (Acarina)

Heel erg nauw verwant aan spinnen zijn mijten. Die hebben ook acht poten, vandaar. Hoe weet je dan toch dat je met een mijt te maken hebt? Wel dan moet je erbij zijn als een mijt uit zijn eitje kruipt. Op dat moment heeft'ie namelijk maar zes poten. Na de eerste vervelling komt het vierde potenpaar erbij. Spinnen kruipen meteen met acht poten uit hun eitje. Mijten zijn wel erg klein, de grootste is nauwelijks met het blote oog te zien. Heel veel mijten leven als parasieten in of op andere dieren, van mensen tot insecten. Andere mijten parasiteren op planten. Die maken in reactie op de aanwezigheid van de mijt een gal, een wilde, merkwaardige vergroeiing.

De meest bekende mijten zijn waarschijnlijk de fluweelmijten. Daar zijn verschillende soorten van, allemaal rood. Toch zien de meeste mensen deze fluweelmijten meestal aan voor jonge spinnetjes. Alle fluweelmijten zijn nuttige roofdiertjes die het vooral op spint en bladluizen hebben voorzien.

Teken zijn gespecialiseerde mijten die bij andere dieren bloed drinken. Er zijn er een paar die dat ook bij de mens doen. Die teken zijn gevaarlijk, omdat ze een aantal zeer ernstige ziekten op de mens kunnen overbrengen.


foto Anystis baccarum
Fluweelmijt Anystis baccarum

Rood en zacht behaard: de fluweelmijt. Meer...


foto Ixodes ricinus
Teek Ixodes ricinus

De teek is een lastig en ook heel gevaarlijk beestje. Meer...


foto Ixodes ricinus
Mijt op hommel Ixodes ricinus

Deze hommel heeft last van tenminste vier mijten. Meer...


foto Aceria genistae
Brembolletjesmijt Aceria genistae

De brembolletjesmijt veroorzaakt een kleine heksenbezem op brem. Meer...


Bovenkant pagina

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 11-12-2016.
© (2000 - 2022) www.gardensafari.nl (Hans Arentsen) Als u een foto wilt gebruiken, mail mij dan (hans@gardensafari.nl).