banier
lijntje lijntje
back
Heesterslak Arianta arbustorum

De heesterslak lijkt veel op de segrijnslak. Het huisje van volwassen heesterslakken is kleiner en vlakker dan de schelp van de segrijnslak. Hoewel ook de heesterslak variabel is, is het huisje toch meestal bruin met okerkleurige vlekken en een duidelijke, zwarte, donkerbruine of purperen spiraalband. Volwassen slakken hebben meestal 5 of 6 windingen. De slak zelf is bijna altijd zwart. De schelp wordt ongeveer 22 mm hoog en tot 25 mm breed.

De heesterslak heeft een hekel aan bewegen. In zijn hele leven kruipt hij bijna nooit meer dan 25 meter af van de plek waar hij geboren is. En dan te bedenken dat het beestje 14 jaar oud kan worden! De heesterslak houdt van een vochtige omgeving, met veel schaduw. Hij wordt vooral aangetroffen in oude bossen, langs waterkanten, maar ook in parken en tuinen. Het voedsel bestaat niet alleen uit planten, maar ook uit uitwerpselen en kadavers.

De heesterslak is een soort van West- en Midden Europa, hoewel hij niet voorkomt in Spanje en Portugal en in grote delen van de Balkan.