banier
lijntje lijntje
back
Oranje mospalpmot Bryotropha terrella

De oranje mospalpmot is een onopvallend motje en meer warm bruin dan oranje. Hij lijkt erg veel op andere bruinige motjes uit deze familie. De twee zwarte stippen op de voorvleugel zijn de beste manier om hem te herkennen, maar pas op: er zijn andere sterk gelijkende soorten! De spanwijdte is 14 tot 16,5 mm. De oranje mospalpmot vliegt alleen 's-nachts, maar rust overdag in lang gras en is dan gemakkelijk op te jagen.

De rupsen zijn moeilijk te ontdekken. Ze spinnen een tunneltje van zijde en voeden zich daar binnen. Daardoor laten ze zich zelden zien. De rupsen zijn bruinrood en hebben een zwarte kop. Ze voeden zich hoofdzakelijk met mos en zijn gevonden op onder meer boomsterretje, heideklauwtjesmos en gewoon puntmos, maar komen soms voor op grassen, vooral op gewoon struisgras.

De volwassen vlinders vliegen rond van mei tot in augustus. De oranje mospalpmot is overal in Europa een gewone soort. Zowel in Nederland als in BelgiŽ een algemene soort. Hoe algemeen is niet precies bekend, omdat hij nogal eens over het hoofd wordt gezien, of verward met sterk gelijkende andere soorten. Ook in het gehele VK een gewone soort.