banier
lijntje lijntje
back
Witte Grijsbandspanner (Cabera pusaria)

De Witte Grijsbandspanner is één van de typisch witte spanners met wat veegjes of bandjes. In dit geval zijn er drie lijnen van een onbestemd grijs. De bovenste twee bandjes zijn vaak nauwelijks te zien, de onderste is ook in afgevlogen exemplaren meestal wel goed zichtbaar. Hij lijkt vaak sprekend op de Bruine Grijsbandspanner. Toch zijn ze wel uit elkaar te houden. De lijntjes, vooral de achterste, lopen vrijwel recht over de vleugel heen bij de Witte Grijsbandspanner. Bij de Bruine Grijsbandspanner loopt het lijntje niet kaarsrecht maar een beetje krom met vaak in het midden een klein knikje. Verder lijkt hij ook op de Roomkleurige Stipspanner, maar die heeft vaak méér dan drie zichtbare lijntjes, duidelijke stippen op de achtervleugel en de lijntjes zijn meer gekarteld dan gegolfd. De spanwijdte van de Witte Grijsbandspanner loopt uiteen van 32 tot 35 mm.

De eerste eitjes komen in mei of juni uit. De rups is lichtgroen met wat groenige vlekjes en op de rug een paar kleine purperen vlekjes, maar ze kunnen ook lichtbruin zijn met bruinige vlekjes. Ze zijn vrij dun en bereiken een lengte van maximaal 30 mm. Vele verpoppen al in juli om de tweede generatie vlinders te leveren. Andere gaan samen met de rupsen van de tweede generaties overwinteren. Daartoe laten ze zich op de grond vallen en spinnen tussen de afgevallen bladeren een kokon. Het is in popvorm dat wordt overwinterd. De rupsen van de Witte Grijsbandspanner lusten bijna alles en zijn dan ook op heel veel bomen en struiken aan te treffen.

De Witte Grijsbandspanner vliegt bij ons in twee generaties en is te zien van eind april tot eind augustus. Hij vliegt al vroeg in de avondschemering en is overdag gemakkelijk op te jagen uit de struiken waarin hij rust. Komt graag op kunstlicht af, vaak in behoorlijke aantallen. Het is in geheel Europa (inclusief de Benelux) een zeer veel voorkomende soort in gebieden waar bomen staan. Mijdt ook de koudere gedeelten van Europa niet, maar verschijnt daar in slechts één generatie.