banier
lijntje lijntje
back
Anjerbladroller Cacoecimorpha pronubana

De anjerbladroller is één van de vele bruinige bladrollertjes. De vrouwtjes hebben meer lijntjes op de vleugels dan de mannetjes. Bij beide geslachten zijn de ondervleugels helder oranje met hier en daar zwarte vlekjes of schubbetjes die bij de vrouwtjes echter kunnen ontbreken. De mannetjes hebben een spanwijdte van 15 tot 17 mm. De vrouwtjes zijn met een spanwijdte van 18 tot 22 mm duidelijk groter. De anjerbladroller lijkt sterk op andere bruine bladrollertjes, maar is gemakkelijk te herkennen aan de helder oranje achtervleugels.

Deze soort is afkomstig uit Zuid-Europa en Noord-Afrika, maar is met planten meegekomen naar de rest van Europa, Zuid-Afrika en Noord-Amerika, waar hij zich thuis voelde in kassen. Van daaruit is de soort in het wild terecht gekomen, waar hij bestand bleek tegen de koude winters. De anjerbladroller overwintert als rups. In Nederland is het eerste exemplaar gezien in 1965. Bij ons zijn er twee generaties per jaar. De vliegtijd hangt daarmee samen: de eerste generatie vlieg in mei en juni, de tweede in augustus en september. Aan de Middellandse Zee en in kassen zijn tot zes generaties te zien en vliegt de soort het gehele jaar.

De rupsen zijn bruin of donkergroen grijs met lichtere vlekken en een bruine kop. Ze worden tot 20 mm lang. De larven spinnen enkele blaadjes samen en eten deze schuilplaats van binnenuit op. Als de waardplant dikke bladeren heeft kunnen pas uit het ei gekomen rupsjes ook een blad mineren. Dat doen ze bijvoorbeeld bij anjers. Als de rups te groot wordt, gaat hij bladeren samenspinnen. De naam anjerbladroller is een beetje misleidend, want de soort is alles behalve kieskeurig. Er is vastgesteld dat zeker 160 verschillende plantensoorten kunnen dienen als waardplant, waaronder kalanchoë, geranium, sneeuwbal, hulst, beuk en jeneverbes. Deze soort wordt dan ook als een plaag gezien in kassen.

In het wild is dit een overvloedig voorkomende soort langs de Middellandse Zee. Boven de Alpen is het echter eerder een ongewone soort die in kleine aantallen voorkomt. Hij heeft ondertussen wel alle Britse eilanden verovert, inclusief Ierland.

De anjerbladroller staat ook wel bekend als de anjermot.