banier
lijntje lijntje
back
Kleine Poppenrover Calosoma inquisitor

De kleine poppenrover is een stevig gebouwde zwarte or donkerbrons metallic kever die 16 tot 22 mm lang wordt. Vaak zijn er groene of paarse reflecties aan de randen van de dekschilden en het borststuk. Over de dekschilden lopen 15 lijntjes met kleine puntjes er tussen. Verder zien we tamelijk grote, ronde gaatjes die lijken op de afdrukken van een perforator. Zijn neefje, de zeer zeldzame grote poppenrover (Calosoma sycophanta) is metallic groen en wordt zo'n 6 mm langer.

De volwassen kevers kunnen goed vliegen en kunnen worden waargenomen terwijl ze op jacht zijn naar poppen en rupsen in struiken, maar ook hoog in bomen. Gelukkig voor ons mensen zijn ze dol op de rupsen van de eikenprocessievlinder die verder maar weinig natuurlijke vijanden hebben. Overigens eten de kevers ook graag de rupsen van diverse bladrollers. De larven jagen vooral onder de grond op de poppen van diverse vlindersoorten. Ze verpoppen in juni, maar blijven bewegingloos in een diapauze ondergronds, tot het voorjaar van het jaar erop.

De aantallen kleine poppenrovers verschillen sterk van jaar tot jaar. In sommige jaren lijkt het bijna een gewone soort, terwijl het dier in andere jaren vrij zeldzaam lijkt. In Nederland en BelgiŽ is het dan ook gemiddeld genomen een ongewone soort. Dat geldt ook voor Noord-en Midden-Europa en Groot BrittanniŽ. Richting het zuiden van Europa veel algemener.