banier
lijntje lijntje
back
Clistopyga incitator

Clistopyga incitator is een sluipwesp van 5 tot 11 mm lang. De vrouwtjes hebben, net als de andere leden van dit geslacht, een korte legbuis (maximaal ongeveer 3 mm lang) die iets naar boven wijst. Het achterlijf is zwart, of zwart met roodbruin. Je kunt de soort alleen verwarren met Clistopyga rufator. Deze heeft veel meer rood op het achterlijf. Bovendien is dat rood ook echt rood en niet roodbruin. Het dier op onze foto's is geheel zwart en daarmee duidelijk een Clistopyga incitator. Ook de soorten uit het geslacht Perithous lijken er sterk op, maar die hebben een veel langere legboor.

Clistopyga incitator is in Nederland vooral bekend als parasiet bij een spinnensoort, namelijk de boomzesoog. De boomzesoog neemt nogal eens bezit van een gang in een bijenhotel en Clistopyga incitator wordt nogal eens gezien terwijl hij een houtblok of bijenhotel inspecteert op zoek naar een geschikte spin. Overigens worden ook andere soorten de dupe van deze parasiet. Zo legt ze haar eieren ook in de rupsen of larven van enkele vlindersoorten, waaronder de appelstippelmot, de wilgenstippelmot en de gewone dennenlotboorder. Maar ook enkele keversoorten moeten oppassen, want de larven en poppen van Lyctus pubescens, een houtboorder, en de gekamde houtwormkever staan ook bekend als gastheer. Hoe de wesp precies te werk gaat is niet bekend.

De volwassen wespen worden aangetroffen van april tot in oktober. Het is vermoedelijk een algemene soort die voorkomt in Europa (inclusief Madeira) en Noord-Afrika (inclusief de Canarische Eilanden).