banier
lijntje lijntje
back
Vroege dwergbladroller Cochylis nana

De vroege dwergbladroller is een mooi bladrollertje. Het is een nogal bont getekend vlindertje. De basiskleur is grijzig wit met okergele, zwarte en bruine vlekken. De pootjes zijn ook grijzig wit met donkergrijze ringen. Hij is in het veld redelijk gemakkelijk te herkennen. Dit is een erg kleine soort met spanwijdte van slechts 12 tot 15 mm.

De eieren worden gelegd op de katjes van berken. De rupsen leven op en in het katje, dat ze opeten. Tegen de tijd dat de katjes gaan afvallen verplaatsen ze zich naar de stam van de boom en kruipen daar in een spleet. Ze maken een cocon en overwinteren daarin als volgroeide rups. In het voorjaar verpoppen ze in dezelfde cocon. De volwassen vlinders vliegen dan uit van half mei tot half juli. Deze soort is volstrekt monofaag en wordt alleen gevonden op berkenkatjes.

De vroege dwergbladroller vliegt uitsluitend 's nachts, maar komt graag op kunstlicht af. In Nederland vrij gewoon in de bossen op de lichte zandgronden, maar nooit in grote aantallen optredend. In BelgiŽ ook niet erg talrijk. Het dier heeft een groot verspreidingsgebied en wordt gevonden in Europa, Noord-AziŽ, Japan en Noord-Amerika, maar komt nergens massaal voor.