banier
lijntje lijntje
back
Cosmoconus-soort

Van het geslacht Cosmoconus komen in de Benelux twee soorten voor, namelijk Cosmoconus elongator en Cosmoconus ceratophorus. Beide soorten zijn van foto's niet te onderscheiden, daarvoor moet je ze onder de microscoop bestuderen. Omdat wij dat niet doen, zullen we het bij de geslachtsnaam moeten laten. Beide soorten zijn zwart, met een grotendeels rood achterlijf en gedeeltelijk gele pootjes. Ze worden allebei ongeveer 10 mm lang.

De levenswijze van beide soorten is nagenoeg hetzelfde. De vrouwtjes zoeken een larve van een bladwesp en leggen daarop een eitje. Dat eitje blijft rustig op de larve liggen. Pas nadat de bladwesplarve zich heeft ingesponnen om te verpoppen, begint de sluipwesplarve aan zijn maaltijd: hij eet de bladwesplarve van buitenaf op. De volwassen insecten verschijnen van mei tot diep in oktober.

Waarschijnlijk zijn beide soorten in de Benelux algemeen, maar omdat ze lang niet altijd tot op de soort worden gedetermineerd staat dat niet vast. In ieder geval Cosmoconus elongator heeft een enorm verspreidingsgebied: geheel Europa, Rusland met inbegrip van het Verre Oosten en grote delen van het Midden-Oosten.