banier
lijntje lijntje
back
Ctenophora festiva

Het geslacht Ctenophora omvat in Nederland en België 6 soorten. De geslachtsnaam betekent zoveel als "kamdragend". Die naam verwijst naar de mannetjes die grote, gekamde antennes hebben. De vrouwtjes hebben korte, draadvormige antennes. De Ctenophora-soorten zijn grote, gekleurde en glanzende langpootmuggen die wel wat lijken op de glansmuggen, maar veel groter en robuuster zijn. Het zijn verreweg de mooiste langpootmuggen in de Benelux.

Ctenophora festiva is een indrukwekkend grote soort. De mannetjes worden ongeveer 20 mm lang, de vrouwtjes zijn groter en worden tot 25 mm lang. De dieren zijn glanzend zwart met gele bandjes en vlekken. In de vleugels zien we een grote, zwarte vlek die niet doorloopt tot de vleugelpunt. De vleugels zijn deels gelig of bruinig. De pootjes zijn roodbruin en de bovenste twee delen van de achterpootjes zijn zwart geringd.

De larven zijn vuilwit en lijken op maden. Ze leven in dood hout, mogelijk twee jaar. De vliegtijd is van eind april tot begin augustus, maar verreweg de meeste waarnemingen stammen uit mei en begin juni.

Ctenophora festiva is een soort uit centraal Europa. De westelijke grens van zijn verspreidingsgebied loopt door Nederland en België, de oostelijke grens door Litouwen. Het is ook op de Balkan een gewone soort. Hij komt niet voor in Groot-Brittannië. Algemeen in Midden- en Zuid-Nederland, schaars in Noord-Nederland. In West-Nederland zeer zeldzaam en ontbrekend in Zeeland. Algemeen in Midden-België, maar schaars in het westen en in Hoog-België.