banier
lijntje lijntje
back
Lichte granietmot Eudonia lacustrata

De lichte granietmot vliegt in de Benelux vooral in juni en juli en zijn rups leeft van korstmossen. Met een spanwijdte tot 18 mm bepaald een kleine soort. Hij lijkt sprekend op een aantal andere soorten: de roomkleurige granietmot en de grijze granietmot. Hij is vaak de kleinste van die drie. Een hulp bij het determineren volgt hier:

De grijze granietmot en de roomkleurige granietmot hebben een duidelijke zwarte x in de vleugel. Op de vleugel van de lichte granietmot staat meestal een minder ontwikkelde "x", meestal niet meer dan een "c", die vaak de indruk wekt een rondje te zijn. De donkere lijn vlak voor de witte op ongeveer éénderde van de vleugelrand is het best ontwikkeld in de lichte granietmot, minder in de grijze granietmot en vaak nauwelijks bij de roomkleurige granietmot. De grijze granietmot maakt een wat bruinige indruk, de andere twee lijken meer zwart/wit. In mei en begin juni vliegt alleen de grijze granietmot, de andere twee vliegen later. Helaas vliegt ook dan de grijze granietmot nog altijd. Tenslotte heeft de grijze granietmot bredere vleugels dan de andere twee. Dat is natuurlijk geen goed kenmerk als je ze niet alle drie hebt gezien!
Hoe dan ook als je net begint moet je al je vondsten goed fotograferen en laten checken door een ervaren vlinderliefhebber, bijvoorbeeld op www.waarneming.nl Vooral de grijze granietmot is erg moeilijk, want hij is erg variabel. Zelfs kenners komen er aan de hand van foto's niet altijd uit. Want de enige echt betrouwbare manier is het bestuderen van de geslachtsorgaantjes. Maar daarvoor moeten de beestjes worden gedood...

De lichte granietmot is in de Benelux niet echt een gewone soort, hoewel ook weer niet echt zeldzaam. Hij is ook bekend onder de wetenschappelijke namen Dipleurina crataegella, Dipleurina lacustrata en Dipleurina centurionalis.