banier
lijntje lijntje
back
Moswants-soort Drymus spec.

In de Benelux vinden we in het geslacht van de moswantsen (Drymus) een zestal soorten grondwantsen. Ze lijken sterk op elkaar, zijn meestal tamelijk donker en ongetekend. Alleen de bruine moswants (Drymus brunneus) is nog wel te herkennen, bij de andere ligt dat moeilijker. Het dier op de foto hiernaast is lastig te herkennen. Dat komt vooral omdat de foto schuin genomen is. De exacte verhoudingen van lichaam, schildje en kop zijn daardoor moeilijk te zien. Sommige soorten kunnen aan die verhoudingen nog worden herkend. De volgende soorten komen we in de Benelux tegen.

De bruine moswants (Drymus brunneus), een bruinige soort (de anderen zijn bijna allemaal donkerbruin of zwart). Overal veel voorkomend. Wordt hieronder behandeld.
Ryes moswants (Drymus ryeii), een donkere soort, maar met meestal wat kleine lichtbruine vlekjes op het achterlijf. Zeer gewone soort.
Woudmoswants (Drymus sylvaticus), een redelijk algemene soort. Heeft een variabele hoeveelheid lichtbuine streepjes op de voorvleugels.
Brede moswants ((Drymus latus), ook een bruinige soort. Lijkt op Drymus brunneus, vaak met iets meer contrast. Zeldzaam in de Benelux.
Haarsprietmoswants (Drymus pilicornis), ook een zeldzame soort, die lijkt op woudmoswants
De dwergmoswants (Drymus pumilio) tenslotte is een uitermate zeldzame soort.

Het dier op de foto hiernaast is geheel ongetekend en zeer donker (op de foto is hij wat lichter gemaakt om nog enige details te kunnen zien). Daarom is hij enigszins afwijkend en dus zeer lastig te determineren.