banier
lijntje lijntje
back
Epherema danica

Met een lengte tot 25 mm en een spanwijdte tot 45 mm is Epherema danica één van de grootste haften in België en Nederland. De soort lijkt sterk op de gewone haft hierboven, maar is lichter met veel kleinere bruine tekeningen vooral op de voorste lichaamssegmenten. Haften zijn uniek, omdat ze als sub-adult uit het water komen. Dat wil zeggen dat ze eruit zien als het volwassen dier, inclusief vleugels. Daarmee kunnen ze vliegen. Maar paren kunnen ze nog niet. De sub-adult vliegt niet veel, maar blijft meestal in de oeverbeplanting en zoekt een plekje om voor de laatste keer te vervellen. De sub-adult heeft melkwitte vleugels (de adulten hebben transparante vleugels) en veel kortere staartdraden en voorpootjes dan de adult. Adulten vliegen vaak en kunnen ook dansend in groepen boven het wateroppervlak worden aangetroffen. De volwassen dieren eten niet en leven zoals altijd bij de eendagsvliegen maar kort. Gelukkig voor hen wel vaak langer dan slechts één dag, namelijk 2 tot 4 dagen. Als het vrouwtje haar eitjes heeft gelegd valt ze vaak dood neer op het wateroppervlak.

De larven bouwen geen kokertje of zoiets, maar graven tunnels in de bodem. Daarbij eten ze alles op wat ze tijdens het graven aan eetbaars tegenkomen. Daarna steken ze hun kop uit de tunnel, om allerlei kleine plantaardige of dierlijke deeltjes uit het water te filteren. De ontwikkeling tot sub-adult duurt meestal 2 jaar. Vissen en andere dieren zijn gek op deze soort. In de vliegvisserij wordt Epherema danica dan ook veel nagebootst en wordt de "groene eendagsvlieg" genoemd.

Epherema danica geeft de voorkeur aan (langzaam) stromend water met een zandige bodem of zelfs een kiezelbodem. Ze houden niet van bodems bedekt met plantaardig afval of slib. De volwassen dieren vliegen rond van eind april tot in juli, maar de grootste aantallen worden in mei gezien. Deze soort is in Nederland zeldzaam, in België veel gewoner. Eén van de gewoonste soorten in Ierland en Groot-Brittannië.