banier
lijntje lijntje
back
Roomkleurige granietmot Eudonia truncicolella

Niet alleen de grasmotjes zijn lastig uit elkaar te houden. Dat gaat namelijk ook op voor een aantal nauwverwante soorten van de roomkleurige granietmot, namelijk de grijze granietmot en de lichte granietmot. Er zijn er nog meer, maar die hebben we nog niet in onze tuin gehad. Alle zijn kleine, zwart-wit getekende, tamelijk nietszeggende motjes. De roomkleurige granietmot is heel gewoon op zandgronden in de gehele Benelux en vliegt van juni tot begin oktober. Het diertje, met een spanwijdte tot 23 mm, rust overdag graag uit op boomstammen, maar laat zich gemakkelijk verschrikken en vliegt dan met wilde bewegingen weg. De rupsen leven van verschillende soorten mossen, zowel die op de grond groeien als die op boomstammen, muren en daken. Een hulp bij het determineren volgt hier:

De grijze granietmot en de roomkleurige granietmot hebben een duidelijke zwarte x in de vleugel. Op de vleugel van de lichte granietmot staat meestal een minder ontwikkelde "x", meestal niet meer dan een "c", die vaak de indruk wekt een rondje te zijn. De donkere lijn vlak voor de witte op ongeveer éénderde van de vleugelrand is het best ontwikkeld in de lichte granietmot, minder in de grijze granietmot en vaak nauwelijks bij de roomkleurige granietmot. de De grijze granietmot maakt een wat bruinige indruk, de andere twee lijken meer zwart/wit. In mei en begin juni vliegt alleen de grijze granietmot, de andere twee vliegen later. Helaas vliegt ook dan de grijze granietmot nog altijd. Tenslotte heeft de grijze granietmot bredere vleugels dan de andere twee. Dat is natuurlijk geen goed kenmerk als je ze niet alle drie hebt gezien!
Hoe dan ook als je net begint moet je al je vondsten goed fotograferen en laten checken door een ervaren vlinderliefhebber, bijvoorbeeld op www.waarneming.nl Vooral de grijze granietmot is erg moeilijk, want hij is erg variabel. Zelfs kenners komen er aan de hand van foto's niet altijd uit. Want de enige echt betrouwbare manier is het bestuderen van de geslachtsorgaantjes. Maar daarvoor moeten de beestjes worden gedood...