banier
lijntje lijntje
back
Ischnomera cyanea

Ischnomera cyanea behoort tot een keverfamilie die we in het Nederlands aanduiden met de naam schijnboktorren. De Engelsen daarentegen houden het op schijnoliekevers. En dat geeft nog eens fraai aan hoe weinig gewone namen waard kunnen zijn. Bij ons is Ischnomera cyanea waarschijnlijk de gewoonste vertegenwoordiger van de familie. De mannetjes zijn door de verdikte dijen van de achterpoten nogal opvallend. De wijfjes hebben 'gewone' achterpoten. De soort wordt zo'n 7 tot 12 mm lang. De kevers zijn slank en zeer langgerekt. Afhankelijk van de lichtinval glimt hij groenig of blauwachtig. Tijdens het eten worden de dekschilden vaak iets gespreid, waardoor je een stukje rug en/of vleugel ziet. De volwassen kevers zie je bijna uitsluitend op schermbloemigen.

De volwassen kevers zien we van april tot in juni, maar er is een duidelijke piek in mei. Ze zitten op schermbloemigen, maar ook wel op meidoorn. De larven leven in zacht, vochtig en rottend hout van diverse loofbomen, zoals eik, populieren, prunusachtigen etc. Soms duurt hun ontwikkeling twee jaar. In geheel gematigd Europa een gewone soort. In het noorden, zoals in Schotland en het noorden van ScandinaviŽ wat minder algemeen.

Hoewel we er vrij zeker van zijn dat het hier Ischnomera cyanea betreft, is er een dubbelganger: Ischnomera caerulea. De twee zijn alleen op grond van heel kleine details uit elkaar te houden. Absolute zekerheid verkrijg je alleen door de mannelijke geslachtsorganen te bestuderen. Dat hebben we niet gedaan, vandaar het voorbehoud.