banier
lijntje lijntje
back
Teek Ixodes ricinus

Een teek kan heel gemeen zijn. Ze kunnen zich namelijk in mensen vastbijten om bloed te zuigen. Daarbij loop je het risico een zeer ernstige ziekte op te lopen (de ziekte van Lyme genaamd). Maar als je op tijd naar de dokter gaat, dan kun je snel weer geheel gezond zijn. Vervelend is wel dat je geen weerstand tegen de ziekte ontwikkelt. Dus na elke tekenbeet moet je de bijtplek regelmatig controleren. Wordt die rood, in de vorm van een kring, die later van binnenuit weer wit wordt, ga dan even naar de dokter om je te laten nakijken. In Centraal en Oost-Europa kunnen teken nog meer ziekten overbrengen, waaronder een vorm van hersenvliesontsteking.

De allerkleinste nimfen (die pas uit het ei gekomen zijn) hebben overigens, net als alle andere mijten, maar drie paar poten. Soms worden ze in deze fase larve genoemd. Op de één na onderste foto staat zo'n larve. Nadat ze de eerste keer gebeten hebben, gaan ze, ook voor de eerste keer, vervellen en dan komt het vierde potenpaar er pas bij! Overigens noemen we de fase tussen twee vervellingen in stadium of met een modern modewoord instar. De volwassen mannetjes zijn geheel zwart, de volwassen vrouwtjes hebben een rood achterlijf. Zolang ze larve en nymf zijn bijten mannetjes precies als vrouwtjes en zijn even gevaarlijk. Maar volwassen mannetjes zuigen geen bloed meer. Toch zullen ze nooit paren op een grasstengel. Beide sexen wachten op een passerend dier (bijvoorbeeld een mens) en laten zich daarop vallen. Terwijl het vrouwtje zo'n week lang bloed gaat zuigen, zoekt het mannetje haar op en paart met haar.

Hoewel teken vier paar poten hebben lopen ze meestal op de achterste drie paar. Ze hebben namelijk geen antennen en het voorste paar poten wordt als antennes gebruikt: ze zitten vol met gevoelige zenuwen die onder meer de 'geurstoffen' van warmbloedige dieren waarnemen. Daarom zitten de dieren regelmatig met de voorpoten omhoog. Overigens kunnen teken in heel grote groepen opereren. Als ze de kans krijgen, zullen mieren niet aarzelen een teek als prooi mee te nemen het nest ik. De teek heeft geen middelen om zich te verdedigen, zijn bek is veel te specialistisch en hij beweegt uiterst langzaam. En dus is hij een goede prooi voor de mieren. Op de onderste foto een mier die aan de haal gaat met een teek.

De teek wordt ook wel gewone teek of schapenteek genoemd. Die laatste naam is verraderlijk, want hij bijt niet alleen schapen.