banier
lijntje lijntje
back
Viervlek Libellula quadrimaculata

Meen lengte van 40 tot 48 mm is de viervlek even groot als de platbuik. In het veld echter lijkt de platbuik veel groter, omdat het lichaam zo breed is. De viervlek denkt zijn naam aan de vlekken aan de voorrand van de vleugel. Elke vleugel heeft twee van die vlekken, in totaal dus vier per kant. Bij verse exemplaren is het lichaam oranje. De achterlijfspunt echter is zwart en dat vormt een fraai contrast. Oudere dieren verkleuren van oranje naar bruin. Daardoor verdwijnt ook het sterke contrast met de achterlijfspunt. Qua kleur zijn mannetje en vrouwtje gelijk. Mannetjes blijven hun hele leven dicht bij het water, vrouwtjes gaan soms zwerven, maar meestal niet over grote afstanden. De viervlek zie je dan ook zelden in tuinen, in tegenstelling tot de platbuik. Wel is de soort in parken met oeverbegroeiing heel gewoon. Ook in parken midden in de centra van steden.

Afhankelijk van de watertemperatuur en het voedselaanbod overwintert de larve twee of drie keer. Alleen onder perfecte conditie kan één keer overwinteren genoeg zijn. Vermoedelijk daardoor kunnen in sommige jaren enorme aantallen viervlekken worden gezien. De amnnetjes hebben een eigen territorium dat ze fanatiek verdedigen tegen andere mannetjes. Ze zitten op een stengel of takje constant te loeren naar andere mannetjes, waar ze direct achteraan gaan. Met de buurman wordt wel zeer vaak ruzie gemaakt. Beide dieren kunnen dan terecht komen in een derde territorium en dat maakt dan de chaos compleet. Je hoeft als fotograaf niet achter de mannetjes aan te gaan. Je kunt ze gewoon opwachten bij hun vaste stekje. De mannetjes van de viervlek zijn daarmee iets gemakkelijker te benaderen dan die van de platbuik.

De viervlek is een gewone soort in Europa, Azië en Noord-Amerika, die in sommige jaren in enorme aantallen kan optreden. De eerste volwassen dieren verschijnen vaak in april en de soort kan dan doorvliegen tot begin september. Wel is er in Nederland een duidelijke piek van midden juni tot midden juli. In Nederland komt de viervlek nagenoeg overal voor, vaak in grote aantallen.