banier
lijntje lijntje
back
Gewone Poelslak Lymnaea stagnalis

Niet alleen op het land vinden we slakken, ook in het water. De bekendste zoetwaterslak is waarschijnlijk de posthoornslak. Maar één van de meest voorkomende is de gewone poelslak. Het huisje kan maar liefst 6 centimeter hoog worden en daarmee is dit de grootste zoetwaterslak in Nederland en België. Het huisje is meestal grijzig of bruinig, maar dikwijls ook grijzig èn bruinig. Het lichaam van de grote poelslak is donkerbruin of donkergrijs. De moeraspoelslak lijkt vaak heel erg op de gewone poelslak, maar met een huisje dat niet hoger wordt dan zo'n 3 centimeter is hij veel kleiner.

De gewone poelslak behoort tot de longslakken. Dat wil zeggen dat de slak een long heeft, waarmee ademgehaald wordt. Toch kan hij ook zuurstof opnemen door de huid. Dat doet hij alleen in de winter als hij dieper het water in moet, of omdat zijn slootje is dichtgevroren. Maar normaliter wordt aan de wateroppervlakte geademd. Daarbij kan de slak op de kop met zijn zool aan het wateroppervlak kruipen, hetgeen een raar gezicht is. Hij leeft vooral van rottend plantenmateriaal, algen en aas, maar ook kleine insectenlarven en zelfs andere waterslakjes.

Elke gewone poelslak is tegelijkertijd mannetje en vrouwtje. Na het paren leggen beide dieren dus eitjes. Die eitjes worden verpakt in een soort gel en in grote groepen afgezet op de onderkant van de bladeren van waterplanten. Zo'n eiermassa kan wel 120 eitjes bevatten. Als de piepkleine slakjes hun eitje verlaten liggen vele dieren op de loer om ze op te eten: grotere waterslakken, vissen en andere rovers.

Mede omdat hij verhandeld wordt, is de gewone poelslak over bijna de hele wereld verspreid: Europa, Azië, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland. In België en Nederland een veel voorkomende soort van ondiep, stilstaand of langzaam stromend water. Deze soort wordt vaak gehouden in aquaria, waar ze onder meer algen opeten. Zet nooit een in het wild gevonden dier in je aquarium, want het kan allerlei ziektekiemen bevatten die dodelijk zijn voor de vissen en andere bewoners van je aquarium. Je kunt ze veilig kopen in de dierenwinkel.

De gewone poelslak wordt ook wel de grote poelslak genoemd.