banier
lijntje lijntje
back
Donkere Klaverblaadje (Macaria alternata)

Het donkere Klaverblaadje lijkt zo gemakkelijk te herkennen: lichtgrijs met een bruin vlekje aan de vleugelrand, een bijna zwart vlekje iets verderop en puntjes aan de ondervleugel. Helaas heeft hij een dubbelganger: het Gewone Klaverblaadje. Toch kun je ze best gemakkelijk uit elkaar houden: Het Gewone Klaverblaadje heeft een wittige basiskleur, het Donkere Klaverblaadje een grijzige. Bij het Gewone Klaverblaadje loopt een smal grijs streepje boven de bruine vlekjes langs, bij het Donkere Klaverblaadje liggen de bruine vlekjes in een grijze brede band. Ook de vorm van de achtervleugel verschilt iets. Het boogje na de top van de voorvleugel heeft bij het Gewone Klaverblaadje een bruinig streepje, maar de franjes zijn wittig of grijzig. Dat boogje is geheel donkerbruin bij het Donkere Klaverblaadje, inclusief de franje. Heb je ze eenmaal naast elkaar gezien, dan kun je ze aan de vorm meestal in n oogopslag onderscheiden. Alleen zr afgevlogen exemplaren kunnen wel eens erg lastig zijn. De spanwijdte van het Donkere Klaverblaadje is zo'n 27 tot 32 mm.

De rups van het Donkere Klaverblaadje is heel erg variabel. De grondkleur is groen, bruin of grijs en ook de tekening op het lichaam is erg variabel en hangt van de grondkleur af. Hij wordt tot 24 mm lang. De rupsen van de eerste generatie groeien ontzettend snel en kunnen al binnen vijf weken de zomergeneratie vlinders leveren. De rupsen daarvan eten vooral in september en verpoppen ondergronds in oktober. Als pop wordt dan overwinterd.

Het Donkere Klaverblaadje vliegt in twee generaties van mei tot september. De vlinder vliegt uitsluitend 's nachts en is overdag veel moeilijker te vinden dan het Gewone Klaverblaadje. Hij laat zich ook lang niet zo gauw opjagen als die soort. De rups leeft onder meer op Sleedoorn, Wilg en Zwarte Els. Hij komt echter wel wat beter op licht af. Minder aan zandgrond gebonden dan het Gewone Klaverblaadje; komt regelmatig voor in de kleigrondgebieden. In de gehele Benelux een gewone soort en buiten de zandgronden veel gewoner dan het Gewone Klaverblaadje.

Deze soort staat ook bekend onder de wetenschappelijke namen Semiothisa alternata en Semiothisa alternaria.