banier
lijntje lijntje
back
Monostegia abdominalis

De volwassen zaagwespen van de soort Monostegia abdominalis lijken op een aantal Arge- en Athalia-soorten. Ze zijn oranje met zwart. Het achterlijf is grotendeels oranje, de pootjes zijn oranje, het borststuk is zwart aan de bovenkant, maar oranje aan de zijkant. De kop tenslotte is zwart. Hij lijkt dus sterk op de rozenbladwesp. Een volwassen exemplaar is ongeveer 6,5 mm lang. Er zijn twee, soms drie generaties per jaar.

De larve van deze soort is wat betreft de kleur n van de merkwaardigste bladwesplarven. Het is een soort blauw met wat groen erin (zeeblauw zal ik maar zeggen). En verder lijkt het hele dier wit bestoven: alsof iemand hem met poedersuiker heeft bestrooid. En voordeel: je kunt hem niet met andere soorten verwarren! De larven worden bovendien best groot: tot 18 mm lang. Meestal te vinden op wederik-zoorten, maar aan de kust op melkkruid.

In geheel Europa een gewone soort daar waar de waardplant groeit. De soort is ook terecht gekomen in het oosten van de Verenigde Staten en in Quebec, Canada, waar hij leeft op lokale wederiksoorten.