banier
lijntje lijntje
back
Mystacides longicornis

Mystacides longicornis is een tamelijk kleine schietmot. Volwassen dieren zijn 5,5 tot 7,5 mm lang. De antennes zijn uitzonderlijk lang, meestal twee keer de lengte van de vleugel. De voorvleugel is gelig bruin, soms olijfkleurig en er zijn drie duidelijke donkere bandjes te zien. Daarbij zijn de vleugels erg smal. De spanwijdte loopt op tot zo'n 20 mm. Vooral het mannetje heeft heel erg grote ogen. Normaliter roodbruin, maar helder rood in zonlicht. Dit is één van de meest herkenbare schietmotten.

De volwassen motten zien we van mei tot eind september, met twee duidelijke pieken: eerst in mei, dan begin september. Mystacides longicornis houdt van stilstaand water en vooral van meren en vijvers. Bewoont ook graag vijvers in stadsparken. In tegenstelling tot veel andere schietmotten is dit een uitstekende vlieger. Mannetjes kunnen vanaf de avondschemering in grote aantallen boven het water dansen. Ze worden dan wel eens aangezien voor langsprietmotten.

De larven maken mooie, geheel rechte kokertjes die ze bekleden met zandkorrels. Ze eten hoofdzakelijk plantaardig materiaal, al wordt soms een ander klein waterdiertje gegeten. Dit is in geheel Europa (inclusief de Benelux) een zeer algemene soort, die ook in Siberië te vinden is.