banier
lijntje lijntje
back
Witte Dominomot Oegoconia deauratella

De witte dominomot is een kleine vlinder die een spanwijdte heeft van 12 tot 15 mm. Hij is zeer donkerbruin tot zwart en heeft drie witte dwarsbandjes op de voorvleugel. De eerste ligt vlak achter de kop. De tweede loopt ongeveer over het midden van de voorvleugel en de derde vind je vlak voor de top van de voorvleugel. De pootjes zijn zwart/wit. De top van de antenne is eveneens wit.

Over de rupsen is maar weinig bekend. Hoogstwaarschijnlijk leven ze van plantaardig afval (rottende planten en bladeren), maar daarover bestaat geen zekerheid. De volwassen vlinders zien we vooral in de maanden juni en juli. De vlindertjes vliegen uitsluitend 's-nachts, maar komen gemakkelijk op licht af.

In Nederland komen twee dominomotten voor. De witte dominomot en de zwavelgele dominomot. Over het algemeen zijn die twee wel uit elkaar te houden. Wat wit is in de witte dominomot is lichtgeel in de zwavelgele. Bovendien heeft de zwavelgele bijna altijd grotere lichte delen dan de witte. In veel andere Europese landen is er een veel groter probleem. Daar komt ook Oegoconia quadripuncta voor die niet op zicht is te onderscheiden van de witte dominomot. Om de twee soorten uit elkaar te houden moet genitaal-onderzoek worden verricht. Het is dus maar goed dat Oegoconia quadripuncta bij ons niet voorkomt.