banier
lijntje lijntje
back
Orchesella cincta

Overigens heeft recent DNA-onderzoek aangetoond dat springstaarten waarschijnlijk helemaal geen insecten zijn, maar primitieve kreeften. Dat zou ook een verklaring zijn voor het feit dat ze hun hele leven blijven vervellen, ook als ze eenmaal volwassen zijn. Het zou ook de gevorkte springstaart verklaren, een orgaan dat we bij insecten helemaal nergens anders tegenkomen. En dat ze dan zes poten hebben zou gewoon toeval kunnen zijn. Voorlopig laten we ze nog bij de insecten staan, maar dat kan in de komende jaren wel eens helemaal veranderen!

De soort hieronder is gemakkelijk te determineren. Toch had ik daarbij de hulp nodig van George Tordoff, want goede boeken over deze beestjes zijn er niet. Ook op het internet valt eigenlijk over deze diertjes maar weinig te vinden, laat staan over de verschillende soorten. Het diertje is in close-up opvallend mooi getekend. Het is een in Europa zeer veel voorkomende soort, die zelfs in de kleinste tuintjes is te vinden. Maar omdat hij slechts 4 mm lang wordt en er als een haas vandoor gaat, zullen er maar weinigen zijn die hem ooit zien. Op de bovenste foto's een volwassen diertje, op de onderste foto's een juveniel.

Orchesella is binnen de groep springstaartjes een wat eigenaardig geslacht, want de diertjes hebben antennes die uit zes stukjes bestaan. De meeste springstaarten hebben antennes die uit 4 geledingen (zo noemt men die stukjes deftig) bestaan. Nu kan een springstaart iets overkomen, waardoor een stukje van z'n antennes afbreekt. Bij de volgende vervelling wordt dat dan weer hersteld. Maar dat gaat lang niet altijd goed. Bij het diertje op deonderste foto's zijn kennelijk de laatste twee delen van de rechterantenne ooit afgebroken. Na de laatste vervelling is er slechts één, heel lang deel voor teruggekomen. Vergelijk de rechterantenne maar eens met de linker. Dit komt bij de Orchesella-soorten zó vaak voor dat men in de 19e eeuw dacht dat dit een kenmerk was voor de dieren. Een Orchesella-soort kon je dus, zo dacht men toen, altijd herkennen aan het feit dat hij twee verschillende antennes had!