banier
lijntje lijntje
back
Variabele dwergschaduwwants Orthops basalis

Bij ons komen 3 dwergschaduwwantsen voor. Door goed te kijken is het mogelijk de soorten uit elkaar te houden. De eerste soort is gemakkelijk: de groene dwergschaduwwants (Orthops campestris). Hij is iets kleiner dan de andere twee en altijd een beetje groenig. De andere twee soorten vertonen geen spoortje groen. Grappig is dat het diertje op de achtergrond op de foto een groene dwergschaduwwants is. De onderkant is bijna geheel groen. De tweede Orthops-soort is Kalms dwergschaduwwants (Orthops kalmii). Hij lijkt heel erg veel op variabele dwergschaduwwants, maar het verschil zit in het derde segment van de antenne. Bij Kalms dwergschaduwwants is dat derde antennelidje korter dan bij de variabele dwergschaduwwants. Bij Kalms is dat lidje ongeveer 1/3 van de breedte van de kop, bij de variabele ongeveer 2/3 van de breedte van de kop. Meestal is de variabele dwergschaduwwants de donkerste van de drie.

Een volwassen variabele dwergschaduwwants is ongeveer 5 mm lang. De vrouwtjes leggen in april of mei hun eitjes. De groene larven zien we dan van april tot eind juli. De eerste nieuwe volwassen wantsen verschijnen vanaf juli en kunnen tot diep in de herfst worden gezien. In dit stadium wordt ook overwinterd. De volwassen wantsen verschijnen dan weer vanaf april, paren en de eitjes worden gelegd. Zowel de larven als de volwassen wantsen zijn hoofdzakelijk plantenzuigers, maar soms zuigen ze ook aan kleine insecten. Er zijn een flink aantal voedselplanten, maar de voorkeur wordt gegeven aan schermbloemen zoals zevenblad, lavas en engelwortel.

De variabele dwergschaduwwants komt in bijna geheel Europa voor, inclusief de Britse eilanden, maar is vrijwel overal een lokale soort.