banier
lijntje lijntje
back
Donkergroene Bremsteilneus Orthotylus virescens

De donkergroene bremsteilneus is een donkergroene, kleine wants die zo'n 4 tot 5 mm lang wordt. Het geslacht steilneusjes omvat een groot aantal, meerendeels groene wantsen die heel moeilijk uit elkaar zijn te houden. Het helpt vaak veel als je de waardplant kent. Op brem vinden we drie steilneusjes, waarvan dit meestal de donkerste is. Dat komt omdat het beestje vol zit met donkere, rechtop staande haren. Het vliezige gedeelte van de voorvleugel is donker.

De volwassen wantsen zien we van eind juni tot begin september, maar met een enorme piek in juli. De wijfjes leggen hun eitjes aan de zijkant van jonge uitlopers. De eitjes overwinteren en de eerste nimfjes verschijnen dan in mei of juni. Nimfen zuigen meestal aan de waardplant, volwassen donkergroene bremsteilneuzen doen dat ook, maar ze jagen ook op andere insecten.

De donkergroene bremsteilneus is een gewone soort in geheel Europa, behalve IJsland, daar waar de waardplant groeit. Is in de jaren '30 van de vorige eeuw ook in de VS terechtgekomen en daar plaatselijk talrijk.