banier
lijntje lijntje
back
Berberisspanner (Pareulype berberata)

De Berberisspanner is een tamelijk opvallende spanner met een grijswitte basiskleur met daarop banden, bandjes en golvende lijnen in zwarte, bruine en grijze tinten. Dat zijn er tamelijk veel en hij is dan ook maar moeilijk te beschrijven. Gelukkig kun je hem nauwelijks met andere soort verwarren. De Getekende Rozenspanner lijkt er wel iets op, maar die heeft veel minder fijne dwarslijntjes en is wat grijzer. Ook de Roodbruine Walstrospanner lijkt er wel wat op, maar is duidelijk roodbruin en niet zo diepbruin als de Berberisspanner. Met een spanwijdte van 27 tot 32 mm een typische spannersoort.

De larven van de tweede generatie verschijnen laat in augustus en zij gaan eind september al verpoppen. Dat doen ze in een losjes gewoven cocon, meestal in de grond, maar ook wel tussen bladafval. De pop overwintert. Pas in mei van het volgende jaar komen de poppen uit om de eerste generatie vlinders te leveren. De rupsen van de Berberisspanner zijn bruin met op de flanken een golvende witte lijn met vaak drie grote zwarte stippen daar net boven. De rupsen worden vaker gezien dan de vlinders, omdat ze graag overdag een zonnebad nemen. Ze zijn te vinden op wilde Berberis, maar ook wel op een aantal gekweekte variëteiten in tuinen of parken en op zuurbes.

Vliegt in twee generaties: de eerste in april en mei en de tweede in juli en augustus. Onbreekt heel vaak in juni. Kan gewoonlijk al vroeg in de avond gezien worden vliegend rond de voedselplant en kan uit die voedselplant overdag ook opgejaagd worden. Komt na zonsondergang graag op licht af. Zo'n 20 jaar geleden stond de Berberisspanner bekend als een zeldzame vlinder. Maar nu is hij, hoewel nog steeds ongewoon, een vaker geziene bezoeker van vooral tuinene en parken. Dat zou te maken kunnen hebben met het aanplanten van zijn lievelingskostje: Berberis. In Nederland vooral te vinden in de duinstreek en het midden en zuiden van het land. Ontbreekt in Zeeland, Flevoland en de drie noordelijke provincies en is ook in Overijssel erg schaars. In Engeland nog steeds erg zeldzaam. Daar staat hij op de Rode Lijst. Ook verder in Europa bepaald geen gewone soort.