banier
lijntje lijntje
back
Kajatehoutspanner Pelurga comitata

De kajatehoutspanner lijkt wel wat op de bessentakvlinder, maar is donkerder en heeft een duidelijke zwarte stip ongeveer in het midden van de vleugel die de bessentakvlinder mist. Hij lijkt ook op de gewone agaatspanner, maar die heeft een dubbel uitsteeksel in de rand tussen het donkere gedeelte van de vleugel en de lichte vleugelrand. Het is dan ook niet moeilijk deze drie gelijkende soorten uit elkaar te houden.

De kajatehoutspanner is een lichtbruine vlinder die een spanwijdte haalt van 25 tot 30 mm. Het grootste deel van de vleugel is bruin, maar aan de vleugeltop vinden we een geelwitte zone. Opvallend is de zwarte stip ongeveer in het midden van de vleugel. De kleur is enigszins variabel, maar in de tekening zit per individu weinig verschil. De eitjes worden in de zomer gelegd en er is slechts één generatie per jaar. De vlinders kunnen we van half juni tot half september zien vliegen; ze komen graag op licht af.

De rupsen zien we vanaf begin juli tot eind oktober. Ze zijn okergeel en hebben een zeer duidelijke zig-zag-lijn op de flanken. De volgroeide rups is vrij dik en wordt zo'n 20 tot 23 mm lang. De rupsen leven op verschillende voedselplanten, maar hebben een duidelijke voorkeur voor ganzenvoet en melde. Eind oktober graven de rupsen zich in en verpoppen in de grond. De overwintering vindt plaats als pop. In de hele Benelux een gewone soort. De kajatehoutspanner is een typische soort van de gematigde zone van Europa en Azië, waar hij tot aan de poolcirkel kan voorkomen.

De ietwat wonderlijke naam kajatehoutspanner heeft deze soort als sinds de 19de eeuw. Kajatehout is de benaming voor het in voormalige Nederlands-Indië voorkomende teakhout. Kleur en tekening doen denken aan dat hout en zijn nervatuur. Deze soort staat ook bekend als de akkerspanner.