banier
lijntje lijntje
back
Zuidelijke Schildwants Peribalus strictus

Qua afmeting een typische schildwants deze zuidelijke schildwants, want hij wordt zo'n 10 mm lang. In voorjaar en zomer een lichtbruine soort, die in de nazomer langzaam donkerbruin wordt. De voorrand van de schouders is wit en dat geldt ook voor het puntje van het schildje. De drie onderste delen van de voelspriet zijn roodachtig geel. De twee bovenste anttenesegmentjes zijn zwart met een klein oranje ringetje bij de basis.

De zuidelijke schildwants overwintert als volwassen dier en legt haar eitjes in maart en april. De larven verschijnen bijna meteen en worden tamelijk snel volwassen: de eerste verse volwassen wantsen zien we al in mei. De soort is heel lang actief: pas eind september of begin oktober gaan de dieren in winterrust. Zowel de larven als de volwassen dieren zuigen aan diverse struiken en kruidachtige planten. In Duitsland wordt koningskaars als typische waardplant genoemd.

De zuidelijke schildwants was oorspronkelijk een soort van de drogere graslanden in Midden- en Zuid-Europa. Thans is de soort echter aan een opmars richting het noorden bezig. In België nu een min of meer gewone soort. Een ongewone soort in Nederland tot aan en net over de grote rivieren en in de duinen. In Noord-Nederland echter nog steeds een zeer zeldzame verschijning. De zuidelijke schildwants heeft zich recentelijk gevestigd bij Bournemouth in Zuid-Engeland. De verwachting is dat ook andere delen van Engeland nu wel langzaam zullen worden gekoloniseerd.

De zuidelijke schildwants staat ook bekend onder de wetenschappelijke naam Holcostethus strictus.