banier
lijntje lijntje
back
Zijdeglans Bladsnuitkever Polydrusus formosus

De geslachten Polydrusus en Phyllobius omvatten kevertjes die sterk op elkaar lijken. Een belangrijk verschil zit in de voorpootjes. De voorpootjes van de Polydrusus-soorten zijn glad, die van de Phyllobius-soorten hebben een kleine doorn die schuin naar achteren wijst. Vooral als je van de zijkant kijkt, kun je dat doorntje vaak goed zien. Een ander verschil zit in de gaten waaruit de antennes groeien. Bij de Phyllobius-soorten zitten die gaten op de bovenzijde van de snuit. Van bovenaf gezien kijk je er recht in! Bij de Polydrusus-soorten zitten de gaten aan de zijkant van de snuit, zodat je er schuin of niet inkijkt, als je het diertje van bovenaf beschouwt.

De zijdeglans bladsnuitkever uit het geslacht Polydrusus wordt nooit zo goud- of koperkleurig als de groene snuitkever uit het geslacht Phyllobius. Bovendien is hij maar erg kort zo smaragdgroen, het groen vervaagd al snel tot een vaag soort blauw-groen. Ook verliest hij veel sneller zijn schubbetjes, zodat oudere exemplaren er vaak sterk zwart gevlekt uitzien. Met goed kijken en een beetje geluk zijn ze dus wel uit elkaar te houden.

De zijdeglans bladsnuitkever wordt ongeveer 5 tot 6 mm lang. Volwassen kevers zie je van april tot in september. Ze eten graag van verse blaadjes, bloemknoppen en verse twijgjes. Met name door dat eten van bloemknoppen kunnen ze grote schade aanrichten in boomgaarden. De larven leven op sappige plantenwortels, met name van bomen. Hoewel de zijdeglans bladsnuitkever op veel verschillende bomen kan overleven, geeft hij de voorkeur aan berk. Het diertje staat in Noord-Amerika bekend als een schadelijke invasieve soort, die Green Immigrant Leaf Beetle wordt genoemd.

De zijdeglans bladsnuitkever staat ook bekend als de zijdeglans bladsnuittor, de groene struiksnuitkever en de zijden snuittor. Helaas wordt hij ook wel simpelweg groene snuittor genoemd. Maar die naam wordt ook gebruikt voor diverse andere groene snuittorren, waardoor vaak onduidelijk is welke soort precies wordt bedoeld. De geslachtsnaam wordt soms anders gespeld. Daarom kom je de naam Polydrosus formosus ook regelmatig tegen.