banier
lijntje lijntje
back
Bruinrode Glasvleugelwants Rhopalus parumpunctatus

De bruinrode glasvleugelwants is een kleine en enigszins onaanzienlijke wants. Van sterkgelijkende familieleden het best te onderscheiden aan de lichte, zeer smalle rand en punt van het schildje. Meestal maakt hij een donkerbruine indruk, maar de grondkleur is nogal variabel; zo komen bruingele en roodbruine exemplaren ook veel voor. De lengte is zo'n 6 tot 7mm.

In Nederland werden de glasvleugelwantsen tot in de jaren negentig van de vorige eeuw slechts door een paar soorten vertegenwoordigd. De laatste vijftien tot twintig jaar zijn er een heleboel bijgekomen. Je moet dan denken aan soorten als de geblokte glasvleugelwants, de zwartgestippelde glasvleugelwants, de brilglasvleugelwants, de grijze glasvleugelwants en de kaneelglasvleugelwants. In dit rijtje hoort ook bruinrode knotswants thuis. Veel van die soorten komen ook geregeld in tuinen voor en zijn vaak gemakkelijk te vinden. Ook op deze site vind je er een heleboel terug.

Vroeger werd de familie van de glasvleugelwantsen ook wel knotswantsen genoemd. De bruinrode glasvleugelwants vind je dan ook wel terug onder de naam bruinrode knotswants.