Geblokte glasvleugelwants Rhopalus subrufus
De geblokte glasvleugelwants is een kleine, maar kleurrijke en opvallende wants. Kop, pootjes en borststuk zijn oranje bruin. Het schildje en de punten van de voorvleugels zijn rood. Het voorste gedeelte van de voorvleugels zijn wit, maar transparant. De achtervleugels zijn geheel transparant en laten het wit gestreepte zwarte achterlijf zien. Het beestje is ongeveer 7,5 mm lang. De antennes zijn ongeveer 4 mm lang, bruin en het laatste lidje is enigszins verdikt. De gehele wants is tamelijk zwaar behaard.
De geblokte glasvleugelwants overwintert als volwassen insect en leeft vrij lang. Volwassen dieren en de larven kunnen daarom gelijktijdig worden gezien. Nieuwe volwassen exemplaren verschijnen vooral in augustus. De soort leeft van diverse planten, maar heeft een voorkeur voor st. janskruid, robertskruid en borstelkrans. In Nederland een algemene soort op de lichtere zandgronden. Op kleigrond veel zeldzamer. De geblokte glasvleugelwants kent een gigantisch verspreidingsgebied: geheel Europa, met uitzondering van Noordelijk Scandinavië en Noord-Schotland, Azië en Noord-Amerika.
Voor deze soort wordt de naam geblokte knotswants ook nog wel gebruikt. Recentelijk is echter afgesproken om de gehele familie Rhopalidae in het Nederlands aan te duiden met de naam glasvleugelwantsen. En dat geldt dus ook voor deze geblokte soort.