banier
lijntje lijntje
back
Zebraspin Salticus scenicus

De springspinnen maken geen web, maar sluipen op hun prooi af en bespringen die dan, vaak van behoorlijke afstand. Voordat ze springen, maken ze eerst een veiligheidsdraad vast aan de ondergrond waar ze opzitten, zodat ze altijd kunnen terugkeren op de plaats van vertrek.

De zebraspin leeft overdag en komt overal voor: in de 'vrije' natuur op bomen en rotsen en in de menselijke omgeving op vensterbanken en muren. Het is een klein, parmantig baasje. Als je het diertje benadert, dan zal het de grote ogen op jou gericht houden, om er achter te komen wat je gaat doen. Je kunt de spin zelfs voeren: bladluizen worden uit een pincetje gehaald. Regelmatig kunnen mannetjes in gevecht met elkaar worden gezien. Die manntjes hebben zeer grote, zwarte, glimmende kaken. Die gebruiken ze om vrouwtjes te imponeren en om met elkaar te vechten.

In Nederland komen nog twee zebraspinnen voor: de boomzebraspin (Salticus cingulatus) en de schorszebraspin (Salticus zebraneus). De drie soorten lijken veel op elkaar, maar zijn meestal toch wel uit elkaar te houden op grond van uiterlijk, jaargetijde en leefwijze. De boomzebraspin zit zeer zelden op muren, maar wordt wel eens op schuttingen gezien. Hij leeft vooral op boomstammen, maar heeft niet een echte voorkeur voor oude bomen. Hij is wat minder contrastrijk dan de huiszebraspin, omdat tussen de donkere haren grijze of witte haren zitten. Volwassen spinnen zie je alleen van juni tot eind september. De schorszebraspin is kleiner dan de andere twee (de vrouwtjes worden maximaal 5 millimeter lang) en maakt vaak een wat minder streperige indruk, op het achterlijf staat dikwijls het ook van andere spinnen zo bekende bladmotief. Van de drie ziet hij er meestal het donkerst uit. Hij zit nooit op muren en schuttingen, maar wordt het meest gezien op de schors van oude bomen. De spin is volwassen tussen april en september. Dit alles betekent dat een zebraspin op een muur of vensterbank bijna altijd de huiszebraspin is. En als je hem ziet tussen oktober en april is het met zekerheid de huiszebraspin.