banier
lijntje lijntje
back
Grijze vleesvlieg Sarcophaga sp

En daar gaan we weer. Op het internet zie je de dambordvlieg, grauwe vleesvlieg of grijze vleesvlieg vaak aangeduid met Sarcophaga carnaria. Heel vaak ten onrechte. Het geslacht Sarcophaga bestaat in Nederland en België uit niet minder dan 30 soorten, die allemaal zo sterk op elkaar lijken, dat alleen microscopisch onderzoek uitkomst geeft over de exacte soort. Als voorbeeld van dit geslacht wordt in de insectengidsen vaak Sarcophaga carnaria opgevoerd. Maar dat betekent niet dat elke dambordvlieg dus ook die soort is. Integendeel!

Hoewel het officieel "vleesvliegen" zijn, eten de larven van de meeste soorten grijze vleesvliegen helemaal geen dood vlees. Een deel is jager. Ze gaan in het dode vlees op jacht naar andere larven en dergelijke. Van een aantal soorten is bekend dat de larven parasitair leven. De larve van de echte Sarcophaga carnaria bijvoorbeeld leeft parasitair in regenwormen. Die worden in een paar dagen tijd van binnenuit geheel opgegeten. Bij de grijze vleesvliegen gaat alles snel. De larven van een aantal soorten komen al in het lichaam van de moeder uit. Die legt dus op de regenworm of op het aas levende larven, die meteen met eten kunnen beginnen. Al na vijf dagen kunnen ze verpoppen. En al na enkele dagen zijn er weer nieuwe grijze vleesvliegen...

De beestjes op de foto's zijn allemaal dambordvliegen. Maar we hebben geen idee tot welke soort ze behoren. Het kunnen zelfs allemaal foto's zijn van één en dezelfde soort, maar het kunnen ook allemaal afzonderlijke soorten zijn.