banier
lijntje lijntje
back
Strontvlieg Scathophaga stercoraria

Een andere viezerik is de strontvlieg, die haar eitjes in verse koeienstront legt. Deze soort komt gelukkig nooit vrijwillig ons huis binnen. Er zijn een paar soorten strontvliegen, waarvan deze gele de bekendste is. Om de gewone strontvlieg te kunnen onderscheiden van zijn familieleden moet je kijken naar de antennes. Bij gewone strontvlieg is de enige met geheel zwarte anteens. De volwassen vliegen bezoeken vaak bloemen om nectar te zuigen, maar ze vangen ook wel andere insecten die worden leeggezogen. De eitjes zijn voorzien van zijvleugeltjes, zodat ze niet meteen in de verse koeievlaaien verdwijnen. De larven leven van en in de mest. Heel veel vliegen die tot de familie van de strontvliegen behoren leggen hun eitjes helemaal niet in stront, maar mineren bladeren of jagen op andere insectenlarven. Opvallend aan de strontvliegen zijn de voor vliegen erg kleine oogjes.

Dat al dat gebanjer in de stront ongezond is blijkt ook hier. Want hoewel meer vliegensoorten getroffen worden door ziektes, is dat bij de strontvlieg nogal vaak het geval. De dieren lijden regelmatig aan een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Entomophaga. Deze groeit tussen de segmenten in. Als het diertje bijna helemaal door de schimmel is opgeteerd, zorgt deze ervoor dat de vlieg bovenin een grashalm klimt. Daar sterft de vlieg en laat de schimmel zijn sporen los. Op de bijna onderste foto's staat een geïnfecteerde strontvlieg die boven in een grasspriet is gekropen. Parasieten zorgen wel vaker voor afwijkend gedrag bij hun gastheren. Zo gedragen gestylopiseerde bijen zich vaak heel vreemd en kruipen door parasitaire wespjes aangetaste bladluizen bovenop een blad, in plaats van aan de onderkant te zitten, of op de stengel.

De strontvlieg wordt zo'n 5 tot 10 millimeter lang en komt heel veel voor, in weilanden, langs bosranden en in tuinen en parken, als er tenminste mest voor handen is. Er zitten grote verschillen tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje heeft namelijk een dichte pels van goudblonde haren, behalve op de bovenzijde van het borststuk. Dat is grijs, de rest van het lichaam ziet er goudgeel uit. Het mannetje staat op de bovenste twee foto's. Het vrouwtje heeft die dikke pels niet. Zij is gebruikelijk grijsachtig groen of groenachtig grijs, of iets daar tussen in. Zij staat op de middelste foto's. Op de onderste foto staat dan weer een mannetje.

Deze soort staat ook bekend als de gele strontvlieg, de drekvlieg, de gewone strontvlieg en de gewone drekvlieg.