banier
lijntje lijntje
back
Klaversnuitkever Sitona hispidulus

In het geslacht Sitona vinden we ook een aantal soorten die zeer geïnteresseerd zijn in klaver. Maar de meeste soorten kunnen ook op andere planten voorkomen. Als we kijken naar de drie witte lijnen op het nekschild, de dikke haren en een aantal andere factoren, dan komen we tot de conclusie dat het hier zeer waarschijnlijk gaat om de klaversnuitkever. Die is helaas nogal variabel en er zijn een aantal sterk gelijkende soorten (in Nederland komen zo'n 18 Sitona-soorten voor), zodat we geen zekerheid hebben. Wel is de klaversnuitkever de gewoonste van alle soorten. Hij komt soms overvloedig voor.

De klaversnuitkever wordt 3 tot 5 mm lang. Het diertje is geheel zwart, maar bedekt met bruine, soms koperkleurige schubben. Die schubben kunnen bij het ouder worden geheel of gedeeltelijk verdwijnen. Op de dekschilden vinden we korte, maar dikke, witte haren. Gewoonlijk zijn er drie witte strepen op het nekschild: aan elk zijkant één en één in het midden.

Voor zo'n klein kevertje leven de volwassen dieren lang: tot wel een jaar. Nieuwe volwassen dieren verschijnen het gehele jaar, behalve 's winters. Ze eten de blaadjes van verschillende planten, maar zijn weinig schadelijk. Je herkent hun aanwezigheid aan de typische vraatsporen: U-vormig. De wijfjes leggen hun eitjes van het vroege voorjaar tot in september of oktober. De eitjes worden bijna dagelijks gelegd, maar altijd in heel kleine aantallen. Het duurt ongeveer een week of 4 voor de eitjes uitkomen. De larven die in oktober uit het ei komen gaan waarschijnlijk dood, want de larven kunnen niet overwinteren. De eitjes en de volwassen kevers echter kunnen wel overwinteren. De kevers zijn zelfs in de winterperiode actief, behalve wanneer het vriest. De larven vreten aan de bovenkant van de wortels van de waardplant. Vaak raakt de stengel geheel los van de wortel, waardoor de plant afsterft. In klavervelden kan zeer grote schade worden aangericht. Maar de larven lusten ook alfa-alfa, luzerne (Medicago sativa) in de tuin en soms erwten.