banier
lijntje lijntje
back
Tenthredo colon

Tenthredo colon bereikt een lengte van 10 tot 13 mm. Het diertje is helemaal zwart, met uitzondering van zijn achterste dat een beetje roodachtig is, net als de pootjes. De antennes hebben bovenin enkele witte lidjes. Er zijn flink wat soorten die erop lijken, maar kenmerkend voor deze soort is het pterostigma (het vleugelvlekje) dat geheel zwart is. De volwassen dieren hebben een sterke voorkeur voor fluitenkruid.

De larven zijn grijzig bruin tot lichtbruin en hebben een kenmerkend patroon op de rug: een fiks aantal accenttekens. Op de kop bevindt zich een donkere vlek. Ze lijken zeer sterk op een rups. Hoewel vele planten gegeten worden zien we ze toch het meest op wilgenroosje, harig wilgenroosje, ganzerik, adelaarsvaren en wilg.

De volwassen dieren zijn actief van mei tot begin september. De larven worden het meest gezien in september. Deze soort heeft een enorm verspreidingsgebied: van Europa via grote delen van AziŽ naar Kamtsjatka. In Nederland en BelgiŽ overal gewoon. In het VK niet erg algemeen in het zuiden en elders zeldzaam.