banier
lijntje lijntje
back
Tenthredo mandibularis

Tenthredo mandibularis is een gewone soort, maar wordt niet vaak gezien. Het is een zwarte bladwesp, met wat gele lijnen op de rug. Die lijnen krijg je overigens bijna nooit te zien, want het dier houdt de vleugels meestal gevouwen over het achterlijf. Je hebt die strepen ook niet nodig om deze soort te determineren. Je hoeft alleen maar naar de pootjes te kijken. De voorste pootjesparen zijn bijna helemaal rood. De achterpoten zijn geheel zwart. De volwassen wespen zijn jagers. En dat jagen doen ze het liefst op schermbloemen.

De larven zien eruit als rupsen en worden vaker gezien dan de volwassen wespen. Ze zijn dan ook erg opvallend: een witte onderkant die scherp contrasteert met de donkere bovenkant (meestal grijs of zwart) en de gele vlekken aan beide zijkanten van het lichaam. De larven worden op maar twee voedselplanten gevonden: klein hoefblad en groot hoefblad. Zowel de larven als de volwassen wespen zijn te zien van half mei tot half oktober.

Dit is in de gehele Benelux een gewone soort. Ook elders in Europa gewoon, behalve op een paar plekken waar hij in het geheel niet voorkomt: Ierland, ScandinaviŽ, Spanje en Portugal en een groot deel van de Balkan.