banier
lijntje lijntje
back
Tenthredopsis scutellaris

We kunnen niets vertellen over de zaagwesp op deze pagina, omdat we niet zeker weten welke soort het precies is. En ding staat gelukkig wel vast: hij behoort tot het geslacht Tenthredopsis. Dat is in Nederland een geslacht met ongeveer 7 soorten, waarvan er een aantal zeer sterk op elkaar gelijken. Het zijn alle tamelijk grote, langgerekte, zwart en roodgele bladwespen die heel erg lijken op de zaagwespen uit enkele andere geslachten, zoals Rhogogaster en Tenthredo. Het verschil is gelukkig gemakkelijk te zien: Tenthredopsis-soorten hebben veel langere antennes dan de soorten uit de andere geslachten.

We hebben deze wesp voorgelegd aan twee grote deskundigen. De eerste was John Grearson in Engeland. Die wist wel te vertellen dat het een Tenthredopsis-soort was, maar tastte verder in het duister. Het was geen Engelse soort en hij wist te weinig van de continentale soorten om een poging tot determinatie te wagen. Dr. Andreas Taeger ging wat verder. Hij denkt dat onze wesp n van de volgende vier soorten is: Tenthredopsis tarsata, Tenthredopsis scutellaris, Tenthredopsis litterata of Tenthredopsis ornata. Hij dacht zelf nog het meest aan Tenthredopsis scutellaris, maar meer dan een gok was dat volgens hem niet. Tenslotte hebben we Ad Mol, de Nederlandse bladwespenexpert benaderd. Deze acht ook Tenthredopsis scutellaris de meest gerede kandidaat. Daarom houden we het met een slag om de arm op deze soort. Alle heren bedankt voor hun medewerking.

Tenthredopsis scutellaris is in Nederland de gewoonste soort van dit geslacht. De volwassen dieren vliegen van half mei tot eind juni, de larven vinden we daarna op allerlei grassoorten.