banier
lijntje lijntje
back
Voorjaarsbladroller Tortricodes alternella

De voorjaarsbladroller behoort niet tot de meest opvallende bladrollertjes. Hij is eigenlijk een beetje saai. Het bovenste gedeelte van de voorvleugels is grijzig met wat bruine veegjes. Dan volgt een donkerbruine slingerlijn. Het gedeelte daarachter is bruingrijs met enkele donkerbruine stippeltjes en stippellijntjes. De pootjes zijn grijs met een paar witte bandjes. Maar pas op: soms zijn de diertjes nauwelijks getekend en dan best moeilijk te herkennen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het beestje op de onderste foto. Een redelijk grote bladroller met een spanwijdte tot 23 mm. Omdat hij zijn vleugels erg opgerold houdt en over elkaar heen schuift, maakt hij een slankere indruk dan normaal bij bladrollers het geval is.

Zoals de naam al doet vermoeden vliegt de voorjaarsbladroller erg vroeg in het jaar, meestal van februari tot in april. De larven spinnen zich in tussen twee blaadjes. De voorjaarsbladroller gaat als pop de winter in. De rups wordt op heel veel bomen en struiken planten gevonden. Vooral worden eik, berk, haagbeuk, hazelaar en meidoorn genoemd.

De mannetjes vliegen zowel overdag als 's nachts, de vrouwtjes alleen 's nachts. Beide komen zeer gemakkelijk op kunstlicht af. Is in de gehele Benelux een gewone soort en op de zandgronden vaak zelfs talrijk.