banier
lijntje lijntje
back
meidoornstippelmot Yponomeuta padella

De meidoornstippelmot is een typische stippelmot: wit met zwarte vlekjes. Hij is er echter in twee uitvoeringen: geheel wit, of wit met een grijze inslag. De witte exemplaren kun je in het veld niet op naam brengen, ze zijn identiek aan de appelstippelmot en de kardinaalsmutsstippelmot. En zelfs het bekijken van de genitaliŽn onder de microscoop geeft niet altijd uitsluitsel. Maar van de drie gelijkende soorten is de meidoornstippelmot de enige die een grijze uitvoering heeft. De drie soorten lijken zelfs zo sterk op elkaar dat de vraag is of het wel drie aparte soorten zijn. Tegenwoordig denkt men vaak dat het soortcomplex is, net als bij de groene kikker. De meidoornstippelmot heeft een spanwijdte van 19 tot 22 mm.

De vrouwtjes zetten in de zomer hun eitjes af op boombast in groepjes van zo'n 50 stuks. Ze dekken de groepjes af met een gelig slijm. Nadat dit slijm is opgedroogd, vormt het een waterdicht schildje. De rupsjes komen in augustus of september uit, maar het grootste gedeelte blijft roerloos achter het schildje zitten. Op die manier wordt overwinterd. In april verlaten de rupsjes hun schuilplaats en gezamenlijk maken ze grote spinsels in de waardplant. Ze eten het verse groen en de bloemknopjes en kunnen heel schadelijk zijn. Ze kunnen een lengte bereiken van 22 mm. Ook de poppen worden in het spinsel gehangen. Dat verpoppen duurt maar kort en half juni verschijnen de eerste vlindertjes. De soort vliegt daarna door tot diep in augustus. Ondanks de naam meidoornstippelmot vinden we het diertje in heel veel verschillende waardplanten: meidoorn, sleedoorn en krentenboom, maar ook in door de mens gewaarde soorten zoals kersen, pruimen en abrikoos. De volwassen vlindertjes kunnen soms in hoge aantallen voorkomen, maar bijna nooit zo massaal als de vogelkersstippelmot.

Dit is in geheel Nederland en BelgiŽ een gewone soort. Ook in Groot-BrittanniŽ een gewone soort. Is terecht gekomen in Noord-Amerika en wordt daar beschouwd als een zeer schadelijke, invasieve soort.